Yeni bir spor: Quidditch ve Bilkent Quidditch Topluluğu

Picture
Gamze Arslan – COMD 331
Picture

 Neredeyse tüm Harry Potter fanlarının izlemeyi ya da oynamayı hayal ettiği oyundur ‘Quidditch’. Kahramanımız Harry ve arkadaşları serinin bir kitabında süpürgeler üzerinde oynanan bu fantastik oyunun Dünya Kupası’na bile katılırlar. Artık Quidditch Dünya Kupası’na katılmak bir hayal değil. 2005 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversite öğrencileri bu fanteziyi gerçeğe dönüştürdü. ‘Muggle’ (Büyücü olmayan) uyarlaması yapılan bu oyun, günümüzde bir çok ülkede federasyonu, derneği ve ligi olan bir spor haline geldi. Öyle ki şu an 700’den fazla quidditch takımı mevcut. Ülkemize de ilk kez ODTÜ Quidditch Topluluğu ile giren bu sporun Türkiye Kupası da düzenleniyor. Türkiye Quidditch Derneği’ne kayıtlı yedi takıma bu sene bir de yenisi eklendi; Bilkent Foxes.

Oyunu daha iyi anlamak ve takım hakkında daha fazla bilgi almak için Facebook sayfaları üzerinden Bilkent Foxes takım kaptanı Halil Can Sezgi’ye ulaştık ve sizin için bir röportaj yaptık.
Picture
Bilkent Foxes kaptanı Halil Can Sezgi
 Sezgi ve arkadaşları topluluğu kurmaya geçen nisan ayında karar vermişler fakat okul kuralları gereği topluluklar sadece sene başında kurulabildiği için faaliyete eylül ayında geçebilmişler. Topluluğun gördüğü ilgiden de memnunlar. “Oryantasyonda bir stant kurduk ve açıkçası beklediğimizden fazla ilgi gördük. Yaklaşık 210 başvuru aldık.” diyor. Okul dışında da aldıkları tepkiler güzelmiş. “Bazen komik tepkiler de alabiliyoruz tabii. ‘Süpürgelerle uçuyor musunuz? Nasıl oynuyorsunuz?’ gibi” diye ekliyor. İnternette oyunun sık sık Harry Potter fanlarıyla anıldığını gördüm fakat Halil Can Sezgi bunun yavaş yavaş aşıldığını düşünüyor. “Bu artık bir spor. İnsanların yüzde yetmişi sekseni böyle bakıyor. Ben de o kadar Harry Potter fanı bir insan değilim mesela.”

Bilkent Foxes çok yeni bir takım. İsimlerini takımda yaptıkları bir oylamayla yeni seçmişler. İçlerinden biri logolarını tasarlıyor, sonra formaları hazır olacak. Geçen ay İstanbul’da dernek tarafından düzenlenen 2. Quidditch Türkiye Kupası’na sınavları yüzünden katılamamışlar ama turnuvalara katılmayı düşünüyorlar. Sezgi ocak ayında Adana’da düzenlenecek uluslararası bir turnuvadan bahsediyor. Okuldan gördükleri destekten de memnunlar. Her kulüp gibi ödenekleri var ve antreman yapmaları için saha sağlanıyor. Malzemeleri nasıl bulduklarını soruyorum. Türkiye’nin bir ‘Diagon Alley’si var mı diye merak ediyorum. “Türkiye’de yok.” diyor ve ekliyor “ABD’de bir yer var. Bütün malzemeler yapılı olarak gönderiliyor ama biz buradan sipariş verdiğimizde çok pahalıya geliyor. Kural Kitabı’nda çemberin iç çapı ne olmalı uzunluğu ne kadardır hepsi yazıyor zaten. Biz de malzemelerimizi tesisatçıya gidip su borularından falan kendimiz yaptırdık bu sene.”
Picture

 Herkesin merak ettiği soruyu sormadan da edemiyorum; süpürgeyle koşmak zor oluyor mu? “Başta zor oluyor tabii ki, insanlar alışamıyor. Süpürge bacakların arasından çıkıyor ve kurallar gereği oyuna tekrar dahil olmak için kaleye dönmek gerekiyor. Ama sonradan alışıyorsun ve o senin bir parçan haline geliyor.” Sezgi’ye göre iyi bir quidditch oyuncusu olmanın gereklilikleri oynanan pozisyona göre değişiyor. “Biraz kalıplı olabilirsiniz veya hızlı olmanız avantaj sağlayabilir.” Ama oyunun çok kondisyon gerektirdiği bir gerçek. Bu yüzden de oyuncu değişikliği sınırlandırması bulunmuyormuş. Sezgi ayrıca oyunun dışarıdan gözüktüğü kadar kolay olmadığını da söylüyor. “Oyun sürekli değiştiği için anlık taktikler yapmanız gerekiyor.” Kimin hangi pozisyonda oynayacağına karar vermenin en iyi yolunun ise deneyerek görmek olduğunu düşünüyor. Kendisi şimdiye kadar neredeyse her pozisyonu denemiş.
Bilkent Foxes’a katılacakları turnuvalarda bol şans diliyoruz. Eğer siz de bu oyunu denemek isterseniz Bilkent Quidditch Topluluğu her pazar 13.00 – 16.00 arası Merkez Kampüs çim alanda antreman yapıyor ve kapıları yeni gelenlere açık. Meraklısına duyurulur.

Picture

Picture
Nasıl Oynanır?
Öncelikle quidditch cinsiyet eşitliğini destekleyen bir spor. Yedi kişilik karma takımlar halinde oynanıyor; 3 kovalayıcı, 2 vurucu, 1 tutucu ve 1 arayıcı. Oyuna üç farklı top dahil oluyor; ‘quaffle’, ‘bludger’ ve oyuna on beşinci dakikadan sonra dahil olan ‘snitch’. ‘Quaffle’ların bir ile iki metrelik çemberlerden geçirilmesi on puan, ‘snitch’i yakalamak ise 30 puan değerinde. Oyunun bir süresi yok, ‘snitch’ yakalanana kadar devam ediyor. Tabii bu süre boyunca oyuncular süpürgelerini bacaklarının arasında tutmak zorundalar.