Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Kasım Sahnesi

Doğa Atalay & Mert Gençoğlu / Blog: ANKARA’NIN KIRMIZI PERDELERİ / COMD 357 Multimedia Journalism Sonbahar 2022-2023 Listeleme Projesi

​Merhaba değerli kırmızı perde müdavimleri!
Gri Şehrin Tiyatro Rehberi, bu blogta sizleri eğlenceli oyunlarla buluşturmayı ve akşamınızı en güzel şekilde nasıl değerlendirebileceğinizin de ufak ipuçlarını vermeyi hedefliyor. İki tiyatrosever olarak, bugün başkentin önemli ve köklü tiyatro merkezlerinden Ankara Sanat Tiyatrosu’nun kasım ayında izleyicileriyle buluşturduğu dört farklı oyunu sizler için inceleyeceğiz. Eğer günlük yaşantınızın monotonluğundan birkaç saatliğine de olsa sıyrılmak istiyorsanız, hadi AST‘nin bu ay sizler için aralanan kırmızı perdesine bir göz atalım!

1. ​N’Sin

Picture
 
N’Sin, isminden de çıkarım yapabileceğiniz üzere geçmişin değerli yazarlarından biri olan ve günümüzde de eserleriyle hâla büyük önem taşıyan Aziz Nesin’in 4 Temmuz 1965’te Moskova’dan dönüşünde polis tarafından gözaltına alınmasını ve akabinde gelişen olayları mizahi bir dille seyircilerine aktarıyor.
Yıllar geçse bile kendi içerisinde hiçbir gelişim gösteremeyen siyasi atmosferi canlandıran oyun, aynı zamanda Ankara Sanat Tiyatrosu bünyesinde ilk kez kırmızı perde tutkunları ile birleşiyor.
​Oyun özelinde genel bilgileri verdikten sonra isterseniz gelin bir de bizim oyun hakkındaki deneyimlerimizi dinleyin. Öncelikle, oyunun başlama anonsu verildiğinde bazı oyunculardan gelen tanıdık notalar bizi karşılıyor. Salonun her iki tarafında ellerinde çeşitli müzik enstürmanları ile birlikte “Ben Bir Ceviz Ağacıyım Gülhane Parkında” şarkısını seslendiriyorlar ve oyun da tekrar bu şarkının bütün salon ve oyuncular tarafından söylenmesiyle sona eriyor. Normal hayatlarımızda bu şarkıyı mutlu bir şekilde söylemeye alışan biz iki tiyatro aşığı, oyun esnasında bu şarkının hikayesine de şahit olma fırsatı yakalayarak, şarkının aslında çok da eğlenceli bir amaca hizmet vermediğini görmüş olduk. Onun dışında özellikle günümüze yapılan göndermeler, oyuncuların hayat verdiği karakterlerle birleşmeleri, diyaloglardaki espriler bu oyunu izlenebilir yapan çok önemli noktalardan bir diğeriydi.
Kısaca, ​ağlanacak halimize güldüren bu oyun ile geçmişin gelecekle olan güçlü bağlarına şahit olurken, ailenizle ve arkadaşlarınızla da keyifli bir akşam geçireceğinize de kesinlikle emin olduğumuzu ayrıca belirtmek isteriz. Oyunun biletlerine hem Biletix üzerinden hem de AST tiyatro gişelerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
 
 

 

2. Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü

Picture
Fotoğraf: ​https://www.instagram.com/p/Cj8-XoxghpF/
 
Yukarıda bahsettiğimiz N’Sin oyunuyla beraber hem politik dünyanın iç karartıcı gerçeklerini deneyimlerken hem de bu temanın mizahi bir dille nasıl başarılı bir şekilde aktarıldığından söz etmiştik.
Bu sefer Türkiye coğrafyasından ziyade dünyaya açılarak sizleri bir kara komedi oyunu olan usta yazar Dario Fo’nun ödüllü eseri “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” ile buluşturuyoruz. “Nedir bu oyunun konusu?” dediğinizi duyar gibiyiz, hemen açıklayalım. Oyun, 1969’da Milano’nun en önemli simgelerinden Duomo Meydanı yakınlarında bir bombanın infilak edip 16 kişinin hayatını kaybetmesiyle başlıyor. İktidar ve polis, bunu solcu anarşitlerin eylemi olarak gösterip, Giuseppe Pinelli’yi gözaltına alıyor. Pinelli’nin 3. gün sonunda polis merkezi binasının önündeki kaldırımlarda ölü bir şekilde bulunmasının ardından polisler bunun kaza sonucu gerçekleştiğini savunuyor. Bu sırada da binaya “akıllı bir deli” sorgulanmak üzere getiriliyor ve olaylar böylece başlıyor.
Aynı zamanda bir tiyatro karikatürcüsü olan Dario Fo, gerçek hayattan esinlenilmiş bu hikayeyi dramatik bir çerçeveden çıkarıp kara komediye dönüştürüyor. Derleme hikaye tutkunlarının özellikle keyif alacağı bu oyun, izleyicilere akıllı bir delinin perspektifinden olayları yorumlama şansı da veriyor. Bu hikayeye ortak olmanız için tek yapmanız gereken ASTgişelerine veya Biletix sayfasına ziyarette bulunmak. Şimdiden keyifli seyirler.
 
 
 

3.​ Sabit Efendi Yahut Tuvalet Kâğıdının Bilinmeyen Tarihçesi

Picture


AST’nin kendi oyunlarının yanında, ev sahipliği yaptığı konuk etkinlikleri de kasım ayını renklendiriyor. İki perdeden oluşan Sabit Efendi Yahut Tuvalet Kâğıdının Bilinmeyen Tarihçesi, tiyatronun ilk konuk etkinliği. Oyun, ülkedeki baskı ortamını ve bu sebeple kitap basımının yasaklanmasını konu alıyor. Bir yanda kitap basmak isteyen genç bir adamın aşk hikayesine tanık olurken, bir yandan da bu adamın hayatının trajikomik bir şekilde tepetaklak oluşuna ve bir anda tuvalet kağıdı imalatı macerasına sürüklenmesine eşlik edebilirsiniz. Henüz hiçbir yerde sergilenmemiş olan bu oyun, ilk defa AST sahnesinde seyircileriyle tanışıyor ve siz okuyucularımızla beraber bu oyunu ilk defa deneyimleyecek olmak bizi de çok heyecanlandırıyor. 
​Batuhan Yalçın tarafından yazılıp yönetilen oyun, seyircisini günlük hayatın yoğun stresinden çekip alarak yüzlerinde küçük bir tebessüm oluşturuyor. 18 Kasım Çarşamba akşamınızı bu oyuna ayırıp yarattığı tebessümü deneyimlemek isterseniz, AST kapıları siz değerli okuyucularımıza sonuna kadar açık!

Fotoğraf: https://www.lavarla.com/events/sabit-efendi-yahut-tuvalet-kagidinin-bilinmeyen-tarihcesi/
 

 

4. Çılgın Dünya

Picture
Fotoğraf: ​https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/cilgin-dunya
 
​Bir konuk etkinlikle daha karşınızdayız. Aynı zamanda Ankara Tiyatro Festivali’nde de yerini alan Çılgın Dünya oyunu da AST’nin kasım ayı misafiri ve yine gülmekten ağlatacak türden. Deliler, delirenler, delirmek üzere olanlar, deli durumuna düşenler… Adı üzerinde Çılgın Dünya, tüm bu deliliklerin çatışmasını ve kargaşasını kırmızı perdeye yansıtıyor. İspanya’da bir akıl hastanesine sığınan Don Floriano adlı asilzadenin hayatı pek de yolunda gitmemeye başlıyor ve bu esnada yine bir aşk hikayesiyle karşılaşıyoruz. Hikayenin sonunda ise kimin deli, kimin akıllı olduğu tam bir bilinmezlik. Lope de Vega adlı ünlü İspanyol oyun yazarı tarafından yazılan ve İlham Yazar tarafından yönetilen oyun, ortaçağda geçmesine rağmen günümüz toplumunun deliliğini de yansıtıyor. Henüz biz de bu oyunu deneyimleme fırsatı bulamadık, fakat en kısa zamanda AST’de yerimizi almayı planlıyoruz. Eğer bu çılgın dünyanın bir parçası olup bir akşam bile olsa gönlünüzce delirmek isterseniz, Asil Tiyatro Topluluğu’nun bizlere yaşatacağı bu eşsiz deneyimi kaçırmayın ve 28 Kasım Cumartesi akşamı kırmızı koltuklarda yerinizi alın!

Ankara Sanat Tiyatrosu:
Adres: Bilkent Center / Bilkent – ANKARA
Gişe Telefon: 0312 417 76 76