Kore Mutfağına Daha Derin Bir Yolculuk: Korelee

Ecenaz Dabak Blog: Uzak Doğu Ankara / Comd 357 Multimedia Journalism Bahar 2023/24 Fotoğraf Dizisi Projesi
​Merhabalar farklı lezzetler peşinde koşanlar! Sizin de Uzak Doğu denilince benim gibi aklınıza ilk olarak yemekleri geliyor biliyorum. Bugünkü konumuz ise Kore mutfağı. Kore mutfağı çeşitliliği ve zengin aromalarıyla beraber dengeli bir mutfak. Genel olarak et, sebze ve pirince dayalı yemeklere sahip olan bu mutfak oldukça baharatlı ve soslu yiyecekler içermekte. Kore mutfağının lezzetinin en önemli unsuru yemeklerde kullanılan bu baharatlar ve özel soslar.  Soya sosu, susam yağı, sarımsak, lahana ve zencefil yemeklerin hem kendisinde hem de soslarında bol miktarda bulunmakta. Haydi, Uzak Doğu mutfağının vazgeçilmezi Kore yemeklerine, Ankara’nın en ünlü Kore restoranı olan Korelee’de tattığım yemeklerle daha detaylı bakalım!
Uzak Doğu mutfağını keşfetmek için en iyi restoranlardan biri olan Korelee, Ankara’da herkesin bildiği bir Kore restoranı. Bizi ilk karşılayanlar büyük ışıklı tabelası ve dışarıdan görülen asla boş kalmayan masaları.
 
İçeri girdiğimizde karşımıza buranın kurucusu Lee’nin fotoğrafı çıkıyor. 2021 yılında Türkiye’ye gelip Ankara’da ilk restoranını açmış, yıllar içinde başka şehirlerde de şubeleşmiş. Lee, 16 yaşındayken annesinin elini sakatlamasından sonra aile restoranlarını geçindirebilmek için yemek yapmayı öğrenmiş ve bu onun bir tutkusu haline gelmiş.
 
Başlangıç olarak Acı Soslu Pirinç Keki (Tteokbokki): Kore sokak lezzetlerinin en meşhurlarından olan Tteokbokki, silindir şeklinde kesilmiş pirinç keklerinin Kore’ye özgü acı bir sosla pişirilmesiyle yapılan bir yemek.
 
Ana yemek olarak Korelee Özel Soslu Tavuk: Bolca sarımsak içeren bu tavuk yemeğinin sosunda soya sosu, susam yağı, bal, pirinç sirkesi, Sriracha, esmer şeker ve zencefil bulunur. Her ne kadar kızarmış tavuk olarak görünse de aslında kızartılmadan yapılır. Yumuşacık tavuklar pancar ve lahana turşusuyla beraber servis edilir.
 
İkinci ana yemeğimiz Rose Rabokki: Kolay ve çabuk bir şekilde yapılan bir yemek. İçerisinde ramen eriştesi, pirinç keki ve lahana bulunan bu yemek acı ve kremsi yapıda olan Kore’ye özgü rosè sosuyla pişirilip servis edilir.
 
Gimbap: Görüntü olarak oldukçu sushi’ye benzeyen gimbap, pişirilmiş pirinçle beraber yumurta, sebzeler ve salam ya da tavuk gibi malzemelerin nori yani kurutulmuş yosun yapraklarına sarılarak yapılan bir Kore yiyeceği. Sushi’den en büyük farkı ise içerisinde çiğ balık bulunmaması.
 
Kızarmış Mandu: Mandu, Türk mutfağına hiç uzak olmayan bir tat. Bildiğimiz mantı diyebiliriz, tabii ki ufak tefek farklılıklarla. İlk göze çarpan fark ise şekli. Yarım ay şeklinde yapılan mandunun kıymasının içinde ayrıca susam yağı ve de pırasa bulunuyor. Aslında dünyanın birçok yerinde yapılan bu yiyecek farklı adlarla anılsa da adına genel olarak dumpling denir.
 
Hotdog: Corn dog diğer adıyla Kore usülü hot dog Kore sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Sosislerin çubuklara geçirildikten sonra özel bir mısır harcına batırılıp kızgın yağda pişirilmesiyle yapılan bir yemek.
 
Tatlı olarak Hotteok: Hotteok’u kızarmış pankek olarak da adlandırabiliriz. İçerisinde şeker, tarçın ve kuruyemişler bulunan tatlı tavada hazırlandıktan sonra kızgın yağa atılıp kızartılır. Bizim en çok hoşumuza giden kısmı karamel sosla süslenen tatlının üzerine beyaz çikolata sosu ile yapılan kalp şekli oldu :).
 
Ve son olarak Kore yemekleriyle donatılmış masamızın son hali. Oldukça baharatlı ve yoğun tatlara sahip bu mutfak herkesin damak tadına hitap etmese de değişik tatlar arayanlar için harika bir mutfak.
 
 
 
 
Adres: Kavaklıdere, Bestekar Cd 27/A, 06900 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 418 06 88
Menü: https://www.korelee.com.tr/tr/qr-menu