ANKARA’DA FINE DINE KÜLTÜRÜNE DOYACAĞINIZ 4 MEKAN

YAĞMUR YÜKSEL & ZEYNEP BİRTÜRK & CEYDA ELHAKAN / Fine Dine Time /COMD 357 Multimedia Journalism Sonbahar 2022-2023 Listeleme Projesi

Şık bir masa düzeni, alanında uzman şefler tarafından özel ve kişiselleştirilmiş reçetelerle hazırlanan tarifler, kaliteli hizmet ve özel hissetmenin size yaşattığı mutluluk anlatmak ile bitmez. Paris’te yalnızca 50 restoran ile başlayan bu kültürün serüveni, günümüzde on binlerce sayıda restorana ulaştı. Ülkemizde ise son birkaç yıl mutfak dünyasının popüler kültüre dahil edilmesi ile Ankara’da da fine dining kültürü yaygınlaştı. Ankara’nın 4 farklı lokasyonunda bulunan ve fine dining kültürünü sonuna kadar deneyimleyebileceğiniz 4 farklı adres ile karşınızdayız.

1) Vento Italiano Restorante

Başkent’te Gaziosmanpaşa’da fine dine hizmet eden restoranlar arasında yerini yeni alan Vento Italiano Restorante, kısa süre içerisinde şehrin en gözde restoranlarından biri haline geldi. Fine dine kültürünü mekan tasarımı, sunduğu bol çeşitli ve lezzetli yemekleri, eşsiz içecek menüleri ile müşterilerine deneyimletiyor.

Başlangıç olarak Dana Kaburga ve Fior di Latte Mozzarella Dolgulu Panelenmiş Risotto Topları istedik. İçinde risotto bulunan bu toplar hafif acılı aioli sos ile servis edildi. İçinde dana kaburga ve mozzarella bulunması da risottonun o hafif tadını bizim için daha da bir anlamlı kıldı. Lezzetli ve oldukça doyurucu bir başlangıç olan risotto topları yerken bize adeta Napoli sokaklarında geziniyor hissini verdi. Ana yemekte Funghi Pizza ve makarna olarak Grana Padano D.O.P soslu Calamarata denedik. Makarnada aradığımız tatları tam olarak bulamadık. Öte yandan pizzada bulunan çeşitli türde mantarlar son zamanlarda yediğimiz en lezzetli pizzalardan biri kılmaya yetti. İçecek olarak tercih ettiğimiz Bergama Otlu Mate Limonata bu lezzetli menüye mükemmel bir eşlikçiydi. Bergama otu limonataya çok da yoğun olmayan eşsiz bir esans katmıştı. Son olarak tatlı tercihimiz ise Vento Italiano’nun meşhur tiramisusundan yanaydı. Bizim için en önemli şey kekinin espresso ile iyice ıslanmış olması ve akışkan bir kremaya sahip olmasıydı ve tiramisunun bu iki özelliğe de sahip olması tatlı konusunda da yüzümüzün gülmesine sebep oldu.

Özellikle akşam saati çok yoğun bir müşteri akınına uğrayan restoranın yemek servisi de hızlı bir şekilde gerçekleşti. Bu durum doğal olarak müşteri memnuniyetini arttırsa da, arka planda servis elemanlarının bu hıza yetişmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini ve çok yorulduğunu gözlemledik.
Adres: ​Gaziosmanpaşa, Attar Sk. No:10, 06700 Çankaya/Ankara
Telefon: 
0532 689 06 48

2) Luigi’s Ristorante Bar

Şehrin simgesi Atakule’de yılları aşkın bir zamandan beri hizmet veren İtalyan restoranı olan Luigi’s, fine dining kültürünü sonuna kadar tadabileceğiniz restoranlardan bir diğeri. Davet sofraları için bir buluşma noktası arandığında akıllara ilk gelen isimlerden olan Luigi’s, açık ve kapalı alanları ile müşteriye bir çok oturma alanı olanağı sağlıyor. Mekanda fine dining kültürünün yansımaları, kendi tasarımları olan imza kokteyl menülerinden, mavi notaların hakim olduğu yemek servisi takımlarından ve bunun gibi bir çok ince dokunuştan hissedilebiliyor.

Başlangıç olarak gorgonzola sos ile servis edilen Dağ Mantarlı Arancini‘yi denedik. Boyut olarak küçük toplar şeklinde gelmesi yememizi kolaylaştırsa da içinde sadece risotto bulunuyor olması, bize çok sade bir başlangıç yediğimiz hissini verdi. Risottonun başka bir yemek elementi ile kombinlenmesini beklerdik. Ana yemek olarak et severler için harika bir seçenek olan Süt Dana Milanese ve makarnalardan Fırında Gnocchetti‘yi sizler için denedik. Süt Dana Milanese incecik kesilmiş bir etin panelenerek kızartılıyor olmasıyla bize et schnitzeli hatırlattı. Oldukça lezzetli ve yumuşak bir etti. Fırında Gnocchetti ise hayatımızda yediğimiz en güzel makarnaydı diyebiliriz. Fırında yapılmış olması makarnaya değişik bir hava katmışken, içinde peynir notaları bulunan sosu da lezzeti iki katına katlamayı başarmıştı. Kokteyl siparişimizde kişisel tercihlerimize göre öneride bulunan garson, tatlı notaları tercih edenler için Giorgio Armani, asit oranı yüksek ekşi tatları tercih edenler için Galileo Galilei isimli imza kokteyllerini servis etti. Kokteyller gerçekten de damak tadımıza bire bir uygundu. Tatlı olarak ise klasiklerden vazgeçmedik ve San Sebastian Cheesecake‘i denedik. Her tarafı eşit biçimde kızarmış, iç sosu da kremamsı ve çok lezzetliydi. Üstüne döktükleri kakao tozu da lezzeti kadar sunumunu da eşsiz bir hale getirmişti.

Günün her saati keyifle ziyaret edilebilecek bu restorana özellikle akşam saatlerinde gitmenizi öneririz. Rezervasyon ile gitmeniz tercih edeceğiniz masayı bulabilmek için ideal olacaktır. Eğer cam kenarında oturursanız Ankara’nın eşsiz manzarası mükemmel bir servis ve leziz tatlar ile birlikte sizlere eşlik ediyor olacak.

Adres: Çankaya Mahallesi, Çankaya Cd. Bina No:10, Atakule No:54, 06690 Çankaya
Telefon: 
 0542 131 51 00

3) Capo House

Tadıma gittiğimiz fine dine kültürünü yansıtan bir diğer restoran ise Capo House’du. Alacaatlı’da bulunan restoran Ankara için işlek bir konumda. Mekanın tasarımı, tercih ettikleri mobilyaları ile oldukça hareketli ve aydınlatması ile dikkat çekici. Aynı zamanda bar bulundurmasıyla müzikli bir eğlence yerine dönüşüyor. Garsonun bize önerileri üzerine deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğu bir akşam yemeği yedik.

Başlangıçta Trüflü Bebek Patates yedik. Trüf ve patatesin buluşması damağımızda adeta bir lezzet patlaması gibiydi. Denediğimiz sushilerden ilki Beef Roll, tütsülenmiş kırmızı et kullanımı ile uzak doğu mutfağına yeni olan biri için ideal olabilecek bir sushi türü. Türk damak tadına daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. İkinci olarak yediğimiz Philadelphia Roll, somon severlerin tercih edebileceği türden, fakat pişmemiş malzemelerin kullanımından dolayı herkese hitap etmeyebilir. Son olarak denediğimiz sushi Ebi Ten Crispy Roll ise açık ara favorimiz oldu. Çıtır dokusu ve ona zıt olan kremsi sosu güzel bir birleşim olmuştu. Yemeğimizin yanında eşlik eden kokteyller ise barmenin bize özel olarak hazırladığı alkolsüz bir tarifti. İçeriğinde mango ve citrus tatları ile tatlı ekşi notaları karışımı olmuştu. Tatlı olarak iki farklı seçenek olan Tiramisu ve Capo Özel Çikolata Cup denedik. Tiramisu bize aradığımız tadı ne yazık ki veremedi. Çikolatalı cup ise yanık ve keskin bir tada sahipti. İçlerinden birini tercih edecek olsak Tiramisu tercih ederdik.

Uzak Doğu mutfağı ile öne çıkan ve fine dining deneyimini müşterilerine yaşatan bu mekan, aynı zamanda farklı lezzetlere de ev sahipliği yapıyor. Fakat ziyaret edecek olursanız, sushilerini denemenizi tavsiye ederiz.

Adres: Prof Dr. Ahmet Taner Kışlalı mahallesi 2811 cad. no : 50/k, 06810 Çankaya/Ankara
Telefon: 
0532 492 22 76

4) Alma Table

Fine dine kültürünü doya doya yaşadığımız son adres ise Alma Table oldu. İncek’te bulunan bu şık restoran az sayıda masası ve oldukça şık ambiyansı ile ziyaretçilerine adeta bir şölen yaşatıyor. Ütülü beyaz masa örtüsü üzerine şık tabak ve çatal takımları ile kurulmuş masalar adeta ziyaretçilerin kendilerini özel hissetmesi için hazırlanmış. Masanın ortasında bulunan mum detayı ve yemek alanının ortasında bulunan şömine de bu restoranı daha romantik bir hale getirerek yıl dönümleri için çiftlere bir seçenek sunuyor. Yer bulmakta zorlanabileceğinizi hatırlatmakla beraber önceden rezervasyon yaparak bu güzel restoranı deneyimlemenizi tavsiye ederiz.

Yemek siparişi verirken garsonun yanımıza gelerek menüdeki bütün yemekleri teker teker tanıtması sipariş verirken işimizi kolaylaştırmakla beraber kendimizi özel hissetmemizi de sağladı. Farklı tatlar denemek için ortaya 3 aperatif, 1 ana yemek olmak üzere 4 farklı yemek söyledik. Aperatiflerden söylediğimiz Zeytin Dolması‘na tam anlamıyla bayıldık. Dolmanın iç harcı ve dışındaki çıtır kaplaması zeytini bildiklerimizin dışına çıkarmaya yetti. Bir diğer aperatif olan Pancar Tabağı’nın içinde bulunan fırın pancar ve pancar cipsi, çektirilmiş pancar suyu ile ıslatılmış, yoğurt ve nane ile servis edilmişti. Pancar sevmeyenlere bile pancar yedirtecek bir tarif olan bu tabak bize göre pancarın en lezzetli haliydi. Son aperatifimiz olan Yeşil Harissa Patates Bravas, küp küp doğranmış patateslerin mozarella ve sour cream ile muhteşem birlikteliğiydi. Bu lezzeti tadanların tadım sonrası ‘en lezzetli patates kızartılmış patatestir’ düşüncesinden kurtulmasını sağlayabilecek bir lezzetti diyebiliriz. Ana yemek olarak istediğimiz günün makarnası, Spaghettinin limonlu bir sos ile servis edilmesinden ibaretti. Bize çok değişik gelmeyen bu lezzet, fazla limonlu olduğundan dolayı damak zevkimize de pek uymadı. Yemek sırasında bize eşlik eden alkollü kokteyl olan Limoncellolu Votka Nar şekerli aromasıyla bizden tam puan alırken, alkolsüz kokteylinin tadı sade sodaya benzemesinden dolayı beklentimizi karşılamadı. Son olarak yemeğimizi tuz parçacıklı çikolatalı mousse ile tamamladık. Dondurma kıvamında gelen tatlının tuz parçacıklarıyla olan uyumu damak zevkimize uymadığından dolayı tatlıyı bitiremedik.

Şık mekan tasarımı ile müşterilerine fine dining deneyimi yaşatan bu mekana gelirseniz ortaya farklı tatlar söyleyerek arkadaşlarınızla paylaşmanızı öneririz. Böylelikle bütün lezzetlerin tadına bakabilirsiniz…

Adres: İncek, Susam Sk. no:1, 06380 Gölbaşı/Ankara
Telefon: 
 0533 550 25 62