Sizin için Gezdik: Ankaralıların Hafızasına Kazınan 4 Mekan
24/3/2022 Ankara’nın Hafızası – Derinsu Danışman, Ilgaz Öndin, Begüm Öztürk COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2021-22 Listeleme Projesi Ankaralıların Hafızasına Kazınan Dört Eski Mekan Merhaba sevgili Ankaralılar, bu şehre aşık olanlar… İlk blog gönderimize hoş geldiniz! Ankara’nın hafızası deyince eski Ankaralılar’ın aklına birçok yer gelir: müzeler, tarihi hanlar, anıtlar, lokantalar, parklar… Biz de araştırmalarımızı yaptık ve sizler için Ankara’daki en popüler eski dört mekan hakkında bilgilendirici güzel bir liste ortaya çıkardık! Listemizin ilk sırasında 54 yıllık bir aile lokantası olan Çiçek Lokantası yer almaktayken, onu Ulus’taki mimari bir harika olan İş Bankası Müzesi takip ediyor. Sonrasında ise Ulus’taki rotamızı sürdürüp, tarihimiz için büyük öneme sahip bir başka müze ile devam ediyoruz: PTT Pul Müzesi. Son durağımız ise asırların çarşısı Suluhan! Biz dolaşırken çok keyif aldık, gelin şimdi sizlerle bu mekanları tekrar keşfedelim!
1968’den Bu Yana Anadolu Lezzetleri: Çiçek Lokantası Ankara’nın şehir hafızasını deneyimlemek için çıktığımız yolda ilk durağımız Çiçek Lokantası! 1968 yılında Ulus’ta kurulan ve o gün bu gündür Ankara’ya yolu düşen herkesin damağında unutulmaz tatlar bırakan Çiçek Lokantası’nı bizzat birinci elden dinlemek için yola çıkıyoruz. Çiçek Lokantası, esnaf lokantası kültürüyle yola çıkan ve adını bu şekilde duyurmuş, değişen dönem şartlarına ise boyun eğmeden başarısını günümüze kadar taşımış bir lokanta. Lokantanın yarım asır önce Ulus’ta faaliyete başladığı ve o gün bu gündür devam ettiği bilgisini sizlere vererek başlayalım. Kapıdan girmemizle müthiş yemek kokularıyla beynimize “Acıktım!” sinyali gönderen bir işletmeyle karşılaşıyoruz. Öyle ki, adımımızı atmamızla karşımızda onlarca sulu yemek çeşidi ve bir o kadar soğuk meze ve de tatlı duruyor! Karnınızı acıktırdıysak affola, fakat bu görsel şöleni sizi de ona dahil etmeden geçemezdik! Ardından Çiçek Lokantası’nı, ikinci nesil yetkilisinin ağzından dinlemek üzere oturuyoruz.
Detayları dinlerken ise taşlar teker teker yerine oturuyor. Bildiğimiz üzere, Ulus, uzun bir süre Ankara’nın ticaret merkeziydi. Bu yüzden, Çiçek Lokantası’nın Ulus’ta açılması kulağa pek mantıklı geliyor. Esnaf lokantası kavramının altında, menünün olmaması yatıyormuş; dolayısıyla, yemek sipariş üzerine hazırlanmıyor. Bu sayede, öğle arasında yemek yemeye gelen esnafa hızlı ve sıcak yemek servisi yapabilme felsefesiyle başlayan esnaf lokantaları, hızlı ve sıcak yemek servisleriyle, birbirinden lezzetli birçok çeşide sahip olmasıyla ve benzersiz tat reçeteleriyle Türk yemek kültüründe yerini almış. Konuğumuz, “Restoran değil Lokanta” diye belirtiyor ve bu noktada lokanta kültürünün uzun zamandır yükselişte olan kebap-döner işletmeciliğine ve fast-food endüstrisine karşı aslında başarması zor olan bir duruşta, bir başkaldırıda olduğunu fark ediyoruz. Bir klasiği, zor zaman şartlarına rağmen aynı kalitede korumak oldukça zor olsa gerek! Bu noktada, Çiçek Lokantası’nın belli başlı prensiplerini öğreniyoruz: İlk olarak servis kalitesine ve titizliğe oldukça önem veriyorlar. Servis kalitesi tabii ki dikkat çekiyor; ancak çalışanların her gün farklı bir kıyafet giydiğini ve kıyafetlerinin manşet kısmında o gün hangi günse nakışlı şekilde yazdığını öğrenince oldukça şaşırdık. Böyle bir uygulamaya herhangi bir işletmede denk gelmemiştik. Bu uygulama, titizlik anlamında hem çalışanlarına hem de müşterilere duyulan saygının güzel bir göstergesi diye düşünüyoruz. İkincisi ise, şefinden garsonuna uzun yıllardır aynı ekiple çalışmakmış, nadiren yeni alımlar yapılırmış. Mutfak kısmı için uzun seneler aynı çalışanları bulundurmak belki “reçete” anlamında yorumlanabilir, fakat şefinden garsonuna herkesin birbirini tanıdığı bir ortamdan bahsedilince çalışanlara duyulan önemin, takım ruhuyla çalışmanın ve birbirine kenetlenmenin güzel bir kanıtı olan başarılı bir işletmeyi görebiliyoruz. Yeni dünyaya uyum sağlarken yarım asır öncesinden gelen lezzeti korumak en büyük kurallarıymış. Biz de, sizler için Çiçek Lokantası’nın Ankara’nın lezzet hafızasında yer etmiş tatlarını denemek istedik! Ankara Tava, Beypazarı Sarma, Çoban Kavurma, Çiçek Bamya; mezelerden ise Fellah Köftesi, Kuru Dolma, Yoğurtlu Patlıcan ve Kuru Sebzeli Yoğurt. Hepsine bayıldık, fakat Ankara lezzetlerinden size kısaca bahsetmek istedik! Ankara Tava: En meşhur Ankara lezzetini ilk kez denedik. Lezzetli bir pilav, tel tel ayrılan kuzu incik… Ankara Tava’yı her yerde bulamayacağınız kesin, bulmuşken en iyisinde denenmeli! Beypazarı Sarma: Şu ana kadar yediğimiz sarmalardan daha farklı bir lezzeti olan, yoğurduyla beraber müthiş lezzetli bir sarmaydı. Fiyatlar ortalamanın üzeri, fakat günümüz şartlarını ve yediğimiz yemeklerin lezzetini, kalitesini düşününce bu duruma şaşıramıyoruz. Menü hakkında bilgi almak isterseniz, bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Çiçek Lokantası’nın Ulus’taki şubesini de gördükten sonra Ulus rotamıza devam ediyoruz! Söğütözü şubesine kıyasla oldukça küçük ve az çeşitli olan bu işletmeye biz bayıldık! Tarihini dinlediğimiz yerde bulunmak bizim içi güzel bir deneyimdi. Yer karolarından bile tarihi havasını hissedebildiğimiz bu işletmede hizmet olarak aynı kaliteyi gözlemleyebildiğimizi söyleyebiliriz. Şimdi Ulus rotamıza devam edebiliriz! Website: ciceklokantasi.com.tr Adres: Söğütözü Mahallesi 2176. sokak 5/45 Söğütözü/ANKARA, Ulus Çankırı Cad. No:56/B Ulus/Ankara Telefon: 0312 284 08 88 (Söğütözü Şubesi), 0312 311 14 97 (Ulus Şubesi) Açılış-Kapanış Saatleri: Ulus Şubesi 24 saat açık, Söğütözü Şubesi: 07:00-22:30 Fiyat: 💸💸💸 Bizce Bu Mekan 😋👍🏻🤩 Harita: Mimarisiyle Kendine Hayran Bırakan Bina: İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi Ulus’u ziyaret ettiğimizde tarihi binalarıyla bizi yol boyu etkileyen, adeta Avrupa sokaklarında geziyormuş hissi veren Atatürk Bulvarı’nı boyadan boya yürüdük. Ulus meydanını hemen geçtiğimizde ise karşımıza çıkan İş Bankası binasını gördüğümüzde bu yapının mimarisine ve görüntüsüne açıkçası hayran kaldık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında kurulmuş olan Türkiye İş Bankası, 2019’dan beri İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak ziyaretçilerine açık. İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında yapılmış olan bu binanın dış görüntüsü kadar iç atmosferi de eski döner kapısından içeri girdiğimiz andan itibaren bizi bir hayli etkiledi. İç dekorasyonu Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasını da tasarlayan Selahattin Refik Sırmalı tarafından tasarlanmış. Dekorasyonda uyum ve renkler bir hayli ilgimizi çekti ve keyifle içeriyi dolaştık diyebiliriz. İçeri girdiğimizde ilk dikkatimizi çeken şey tavandaki mozaik oldu. Mozaikte, Yunan mitolojisinde Ticaret tanrısı olan Hermes’in figürü bulunuyor. Genel konseptine gelecek olursak, cumhuriyet tarihi ve bankanın tarihi birlikte ele alınmış. Bu beş katlı yapıda giriş katta bizi Atatürk büstü karşılıyor. Aynı zamanda bu katta İş Bankası Yayınları’nın kitapları satılıyor. İlerlediğimizde ise Türkiye’nin kronolojik ekonomi tarihi, hem görseller, hem de yazılarla karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra, kiralık kasa dairesi, eski usul vezneler ve bankolar bulunmakta. İkinci kata çıktığımızda Atatürk’ün de ziyaret etmiş olduğu oldukça şık olan toplantı salonları ve odaları gördük. Daha üst katlarda ise süreli/süresiz sergilerle karşılaşıyoruz ve bu eski banka binasının müze haline getirilmesinin ne kadar önemli olduğu aklımıza geliyor. Turumuzu tamamladıktan sonra oldukça tatmin olmuş bir şekilde müzeden ayrılıyoruz!
Website: isbank.com.tr/bankamizi-taniyin/turkiye-is-bankasi-muzesi Adres: Ulus, Çam Sk. No: 3, 06041 Altındağ/Ankara Telefon: (0312) 311 42 68 Açılış-Kapanış Saatleri: Pazartesi hariç 10:00-17:00 Ziyaret Ücretsiz! Bizce Bu Mekan 🤑😍🏦 Harita: Modern Bir Kültür Merkezi Örneği: PTT Pul Müzesi Sıra İş Bankası Müzesi’nin 200 metre kadar aşağısında bulunan PTT Pul Müzesi’nde! Ulus’taki çoğu tarihi bina gibi PTT Pul Müzesi’nin de göze çarpan ilk noktası mimarisi oluyor. 1926 tarihinde Ankara’da açılan bu eski binanın, dünya için önemli bir kültür merkezi olduğunu anlamak için binanın mimarisi hakkında konuşmakla başlayabiliriz. Clemens Holzmeister isimli Avusturyalı bir mimar tarafından kurulan bu bina, 2013 yılında müzeye dönüştürülmek üzere restore edilmiş. Müze, tam anlamıyla modern müzecilik anlayışıyla düzenlenmiş, görsel ve işitsel unsurlar kullanılarak ziyaretçilerin ilgisini çekmekte oldukça başarılı olmuş. Müzeyi gezmekten yorulduğunuz anda içeride bir kahve molası verebileceğiniz küçük bir kafe bulunması güzel düşünülmüş. Müzeyi gezmeye gelen ebeveynler, çocuklarını müzenin içindeki oyun parkına bırakırken, kendileri mis gibi kahve keyiflerinin tadını çıkarabilirler. Müzenin mimarisine ve içindeki unsurlara hayran olmanın yanında bahsetmek istediğimiz önemli bir kısım daha var: internet siteleri! Pul Müzesi’nin internet sitesi oldukça canlı renklerle ve dopdolu bilgilerle düzenlenmiş, dolayısıyla ziyaretçilerine bilgi dolu bir ortam sunuyor. Buraya gitme imkanınız olmasa bile internet sitelerinden birsürü bilgi alabilirsiniz! Pul Müzesi hakkında daha fazla görsele ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Websitesini ziyaret ettiğiniz anda sitenin en altında da basılan en eski pul örneklerini görebilirsiniz.
Website: pttpulmuzesi.org.tr Adres: Anafartalar, Vakıf apt 8 İstiklal Cad., Çirman Sokak, Ulus, 06050 Altındağ/Ankara Telefon: (0312) 311 11 69 Açılış-Kapanış Saatleri: 09:00-17:00 Ziyaret Ücretsiz! Bizce Bu Mekan 💌👍🏻 Harita: Beş Asırlık Tarihi Bir Çarşı: Suluhan Çarşısı Sonunda hep adını duyduğumuz fakat hiç ziyaret etme şansı bulamadığımız Suluhan’dayız! Tarihi hakkında bilgilendikçe şaşırdığımız bu güzel hanı ziyaret etmek bizim için çok kıymetli bir deneyimdi. Bu yüzden, sizleri gezimize ortak etmeden önce biraz tarihinden bahsetmek istiyoruz. Suluhan, 16. Yüzyılda, yani tahminen 1508-1511 yıllarında inşa edildiği düşünülen, iki katlı ve iki avlulu bir şehir hanı. Osmanlı Dönemi’nde handa kahve ve iplik ticareti yapılmaktaymış. 1929 yılında yangından tahrip olduktan sonra 1950’lere kadar harap halde sebze-meyve için satış yapılan küçük bir hal olarak kullanılmış. 1984 senesindeki restorasyondan sonra günümüzde halini almış. Şu anda Suluhan, birçok hediyelik eşya ve çeşitli çiçekçi dükkanlarıyla meşhur. Eğer nişan veya düğün gibi özel günleriniz için dekorasyon ve süsleme malzemeleri bulabileceğiniz bir yer arıyorsanız Suluhan sizin için eşsiz bir seçim. Aynı zamanda yorulduğunuzda içeride dinlenebileceğiniz ve çay ya da kahve molası verebileceğiniz küçük işletmeler de bulunuyor. Suluhan Çarşı’sı fazla büyük değil, ancak özellikle hafta sonları fazlasıyla kalabalık olduğunu da belirtmek isteriz.
Adres: Anafartalar, Şht. Teğmen Kalmaz Cd. No:38, 06050 Altındağ/Ankara Açılış-Kapanış Saatleri: Yazın 09:00-19:30, Kışın 09:30-18:00. Bizce Bu Mekan 🌸🌼☕️ Harita: 0 COMMENTS
|