Bu Şehirde Sanat Var! Ankara'nın 4 Alternatif Sahnesi
Merhaba Ankaralı Sanatseverler,
Bu şehirde sanat var! diyerek çıktığımız yolda, ilk postumuzla karşınızdayız. Ankara, devlet tiyatroları açısından oldukça köklü ve verimli bir şehir olsa da konu alternatif sahneler olunca özellikle araştırmak gerekiyor. Bu sebepten Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın yanında, Ankara’da gidebileceğiniz 4 alternatif sahneyi sizler için listeledik. Kıyafet zorunluluğu olmadan, oldukça düşük bütçeyle, bir şeyler yiyip içerek de birbirinden güzel oyunlar izleyebilirsiniz. Amacımız; çok da bilindik olmayan bu sahneleri sizlere tanıtırken aynı zamanda şehirdeki alternatif kültür sanat etkinliklerini Ankaralı sanatseverlerle buluşturmak. Siz de listemizde yer alan Bambu Kültür Evi‘nin terasında gazoz ve mısır eşliğinde güzel bir film izleyebilir, Farabi Sahnesi‘nde tatlınızı yerken doğaçlama gecelerine katılabilir, Tiyatro Kafe‘de elinizde bir kadeh şarapla sahnede oturabilir ya da Ruhi Bey Sahnesi‘nde rakınızı yudumlarken aynı zamanda eşsiz bir oyun seyredebilirsiniz. Hadi bu 4 alternatif sahneyi daha yakından tanıyalım.
1-ANKARAYI TERASTAN SEYREDİYORUZ- BAMBU KÜLTÜR EVİ
İzmir 2’deki PTT’nin çaprazında kalıyor Bambu Kültür Evi. Beş kat çıkarken soluk soluğa kalsak da terasın eşsiz manzarası tüm yorgunluğumuza değiyor. Daha kapıdan girer girmez ortamın sıcaklığı ısıtıyor içimizi. Kendisi de tiyatrocu olan Ozan Demircioğlu, bizi yüzünden eksik olmayan gülümsemesiyle karşılıyor. Önceleri çıkardıkları dergi ile seslerini duyurmayan çalışan Ozan Bey ve ekibi, 2014 yılında ”Ankara’da sanata evet!” diyerek bir apartman dairesinin teras katında yoluna devam etme kararı almış. Yaz döneminde, çeşitli sanatçılar eşliğinde, terasta canlı müzik, şiir dinletileri ve açık hava film gösterimleri yapıyorlar. Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku ve Neşeli Günler oldukça ilgi gördüğü için birden fazla gösterimini yaptıkları filmlerden birkaçı. Kışın ise terasın yerini şömine ateşi eşliğinde edebiyat geceleri, dans atölyeleri ve kitap söyleşileri alıyor. Yaz dönemi etkinlik takvimlerini merak edenleri şöyle alalım. Bu arada ilgilenenlere duyurulur; Bambu’nun tiyatro ve kültür sanat dergisi her iki ayda bir anlaşmalı kitap evleri ve kafelerde yayımlanmaya devam ediyor.
2-DOĞAÇLAMA GECELERİ KAÇMAZ- FARABİ SAHNESİ
Güvenpark’tan 413 numaralı otobüse binip Farabi sokak durağında inerek çok kısa bir sürede ulaşıyoruz sıradaki mekânımıza. Kapıda eşi ile beraber Bertan Bey karşılıyor bizi. Kendisi müzisyen ama 2014 yılında böyle bir tiyatro sahnesine kendi tabiriyle ”denk gelince” kaçırmak istemiyor. Onlarca oyun sahneleniyor her sene Farabi’de. Tiyatronun yanında küçük bir kafesi de var bu şirin sahnenin. Gelmişken mutlaka mozaik pastasını da deneyin. Not: İlgilenenler için, 30 Temmuz 2017’de saat 18:00’da ODTÜ’lü bir grup olan Heveskâr Tiyatro, Bir Delinin Hatıra Defteri’ni sahneleyecek.
3-BİR KADEH ŞARAPLA- TİYATRO KAFE
Farabi’den aşağıya doğru bırakıyoruz kendimizi. Tunalı Hilmi Caddesi’ne yürüme mesafesindeki ikinci durağımız Tiyatro Cafe, bir apartmanın üçüncü katında asansörle çıkılan bir dairede yer alıyor. Kapıyı iki tanıdık yüz açıyor. Begüm Topçu ve Cantuğ Turay. Bu iki oyuncunun yüzü bize özellikle TV dizilerinden tanıdık olsa da ikisi de Hacettepe Üniversitesi tiyatro bölümü mezunu birer tiyatro aşığı. İnsanlara hem tiyatroyu sevdirmek hem de farklı bir konsept sunmak için açmışlar bu mekânı. Bir apartman dairesinde hem kafe hem de tiyatro salonu olarak yıl boyunca hizmet veren mekanda her sezon en az iki oyun sergileniyor. Doğaçlama gösteriler de oluyor Tiyatro Kafe’de. Apartmanın salonu sahne olarak kullanılırken, kafe masalarından oyun izlemek de tiyatroseverlere özgün bir tiyatro deneyimi yaşatıyor. Gittiğiniz her an elinizde bir kadeh şarapla kendinizi sahnede bulabilirsiniz bizden söylemesi. Not: Bu arada sanatla daha yakından ilgilenmek isteyenler için oyunculuk kursları verdikleri Ritüel Sanat Merkezi’ni kurmuşlar.
4- EN GÜZEL KOALİSYON- RUHİ BEY SAHNESİ
Eski Ankara’nın en gözde sokaklarından Arjantin’e konuşlanmış Ruhi Bey. Hem meyhane hem bar hem de sahne olarak kullanıldığını söylüyor kendisi de tiyatrocu olan Özge Hanım ve ekliyor sözlerine; ”Her şey bir İnrock konseri çıkışı yaşanan enteresan bir karşılaşmayla başladı”. Geçen sezon Düğümlere Üfleyen Kadınlar’ı sahnelemişler Ruhi Bey Sahnesi’nde. Başta konsept biraz enteresan gelse de zaman ilerledikçe rakıyla tiyatronun koalisyonunu oldukça beğeniyoruz.
BONUS: SAHNE 367
Önümüzdeki sezon kapılarını seyirciye açmaya hazırlanan Sahne 367 ile veda ediyoruz size. Kendi deyimleriyle ”Anlatılacak çok hikâye, az zaman var.” diyerek yola çıkan farklı karakterlere ve özelliklere sahip bir ekibin göz bebeği bu sahne. Çoğu üniversite dersliklerinden arkadaşımız. Yüzlerindeki mutluluğu, kalplerindeki inancı gördükçe dostlarımız için daha da heyecanlanıyoruz. 2 çocuk 3 yetişkin oyunu ve çocuk atölyeleriyle sezona merhaba demek isteyen Sahne 367 ekibine, bol şans diliyoruz. |