Sizin için Seçtik: Youtube'daki Çizgi Roman Kanalları

Yağmur Yıldızhan, 1/8/2016

Herkese Yeniden Merhaba,


Çizgi roman üzerine çeşitli blog, site ve Youtube kanalları bulunuyor, bunların kimi kişisel kimi ise oldukça profesyonel yayınlar. Aralarından seçtiklerimin ise farklı özellikleri var. Ben de yolu buraya düşen her çizgi roman sever için yol gösterici olmasını dileyerek, takip ettiğim ve faydalı olduğunu düşündüğüm birkaç site ve Youtube kanalından bahsedeceğim.


Gelin şimdi onlara göz atalım!

Picture
Geekyapar! – kırkiki’nin yanındaki iki’yi attınız…

İlk durağımız benim devamlı takip ettiğim, “Geek” diye tabir edilen kesimin ilgisini çeken konularda blog yazıları yayınlayan bir site; Geekyapar.
“Kırkiki’nin yanından iki’yi attınız…” şeklinde hem ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ hem de Devlet Bahçeli göndermeli komik, ince bir sloganı var.
Dizi, Çizgi Roman, Uzay, Popüler Bilim, Teknoloji, Oyun, Film, Tuhaf ve Diğer Mevzular diye kategorilerden oluşuyor.
Çizgi romanlar üzerine hazırladıkları çeşitli listeler ise favorim. Son listeleri Geekyapar yazarlarına göre 2015’in en iyi 10 çizgi romanına muhakkak göz atın.
Geekyapar’ın aynı zamanda bir Youtube kanalı bulunuyor. Hem bilgilendirici hem de eğlenceli içerikler üreten kanalı da ziyaret etmeden geçmeyin.
Geekyapar yazarlarına göre yılın en iyi çizgi romanı; Justice League: The Darkseid War. Okuyan var mı?

Picture
Kahraman Tanıtımları #1: Black Panther Kimdir? ile siteye göz atmaya başlayabilirsiniz.

ÇİZGİ ROMAN
Çizgi roman okumaya ilk heveslendiğimde yaptığım ilk şey Google’a çizgi roman diye aratmak olmuştu ve karşıma çıkan ilk sitede cizgiroman.com du.
Geekyapar ile benzerlik gösteren bu site, benim için bir tık aşağıda kaldı. Buna rağmen “Kahraman Tanıtımları” isimli inceleme serisini oldukça başarılı buldum. Çizgi romandan çok çizgi roman kaynaklı dizi ve filmlerin haber ve incelemelerinin daha ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Marvel ve DC evrenini seyretmeyi sevenler, siteye uğramayı unutmasın.
 
Picture
Geek Terminolojisi üzerine faydalı bir yazı, yeni başlayanların ya da etrafı çizgi roman hastaları ile çevrili olanların çok işine yarayacak!

Kahramangiller
Kahramangiller son keşfim ve şu anki favori sitem. İçerisinde dergi haline getirilebilecek kalitede yazılar olduğunu düşünüyorum. Bu siteyi Seyfettin Efendi üzerine yazdığım sırada keşfettim. Seyfettin Efendi’nin yazarı Devrim Kunter’de bu sitenin yazarları arasında.

Devrim Kunter sitede “Adım Adım Çizgi Roman”isimli bir yazı dizisi yazıyor. Çizgi romanda senaryo, hikaye, kahramanlar, ekoller ve çizgi roman tekniği üzerine öğrenmek istediğiniz birçok şeyi anlatıyor. Çizgi romana daha profesyonel bir açıdan bakmak isteyenler bu yazı dizisini es geçmesin.

Paylaşmak istediğim sitelerin yanı sıra birkaç Youtube kanalı önerimde var.

Ezgi’nin Kanalı
Ezgi Zorba’nın sunduğu, Anlı Çelikkaya’nın hazırladığı film, dizi incelemeleri ve çizgi roman üzerine Youtube’da oldukça sevilen bir kanal. “Hakkında Bilmediklerimiz” gibi vidolarıyla çizgi roman karakterleri hakkında keyifli içerikler hazırlıyorlar. Profesyonelce hazırlanmış videolar bir televizyon programı havasında. Bu yılbaşında yaptıkları çekiliş ile 58 bin aboneyi geçtiler bile.

Son zamanlarda filmi merakla beklenilen ve çizgi romanlarına ilginin arttığı Deadpool karakteri ile ilgili “Deadpool Hakkında 5 Bilinmeyen ve Fazlası” videosuna bir göz atın!

Ezgi ve Anıl’ı daha iyi tanımak için şahane hediyelerle dolu çekiliş videolarını izlemek en iyi yol!

Anıl’ın Kaleminden
Ezgi’nin Kanalı’nın yapımını üstlenen Anıl Çelikkaya Anıl’ın Kaleminden isimli kanalında da işe daha teknik açından yaklaşıyor. Çizgi roman ve animasyon dersleri üzerine videolar hazırlamasının yanı sıra, çizgi romanların ilk elden incelemelerini de yapıyor. Bu kanalın abone sayısı da 12 bine yaklaşıyor, daha özel küçük bir kitleye seslenmesine rağmen şimdilik iyi bir sayı olduğunu düşünüyorum.
Ezgi ve Anıl hem sempatiklikleri hem de videolarda gösterdikleri özenle kaliteli iki kanal yaratmışlar.
Anıl’ın bir çizgi roman karakteri yarattığı ve eskiz defterini paylaştığı video;

Çizgi Roman Yolculuğu
Bahsedeceğim son kanal ise Çizgi Roman Yolculuğu. Abone sayısı sadece 3 bine yaklaşsa da oldukça başarılı belki de en kıymetlisi aralarından. Şu ana kadar benimde blogda işlerini paylaştığım Levent Cantek, Berat Pekmezci ve Devrim Kunter gibi isimler başta olmak üzere Türkiye’de çizgi roman üzerine üreten isimlerle güzel röportajlar gerçekleştiriliyor.  Sizlerde benim gibi Türk çizgi romanlarına meraklıysanız başka yerde kolay bulamayacağınız bu kıymetli röportajları muhakkak izleyin.

Levent Cantek ve Barış Pekmezci Röportajı;

Her ne kadar spor, magazin, arabalar gibi konular üzerine haber yapan kaynaklar kadar çok olmasa da çizgi roman severlerin de yeni çizgi romanlardan haberdar olabileceği, eskileri hakkında daha fazlasını öğrenebileceği çeşitli kaynaklar var. Umarım sizlere örnek gösterdiğim ve beğenerek takip ettiğim bu siteler sizlere faydalı olmuştur. Sizlerin bunlar dışında takip ettiğiniz ve beğendiğiniz kaynaklar var mı?

Ufak Bir Anket