Renkli Kağıtların Dünyası: Quilling Sanatı

Renkli Kağıtların Dünyası: Quilling Sanatı

Saadet Belin Atabey & Zeynep Sağlamcı / Blog: Hobi Rehberim / COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2020-21 Final Projesi


Quilling dünyaca ünlü ve çok ses getiren bir sanat dalı. Peki, insanlar muhteşem quilling sanatını tanıyor mu? Neşe Saka’ya göre bu sorunun cevabı hayır. Belin’in, varlığını annesinden öğrendiği bu sanatın Türkiye’de ne kadar az bilindiği bizleri de şoke etti! Bu yazımızda, Türkiye’de quilling sanatının öncülerinden biri olan Neşe Saka ile röportajımızdan tutun da quilling sanatının nasıl yapıldığı, malzemeleri nereden bulabileceğiniz, farklı tekniklerin bu sanattaki önemi gibi birçok konuya değineceğiz. Peki ya yarışmaları, sergileri, atölyeleri de oluyor mu quilling‘in? Olmaz mı! Katılabileceğiniz her türlü etkinlik, quilling’in tarihi ve geleceği, quilling projeleriyle ün salmış Aysun Karasu’nun fotoğrafları bu yazıda bulabilirsiniz. Aynı zamanda Belin’in annesi Sibel Atabey’le çektiğimiz bu yazıya özel quilling malzemeleri, yapımı ve proje örnekleri videoları da sizlerle olacak. Quilling ile bir kez tanışınca bırakamayacağınızı düşünüyoruz. Bu yüzden de bu sanatı siz değerli hobiseverlerimizle  buluşturmaya karar verdik ve görüp görebileceğiniz en detaylı quilling yazısını hazırladık! Meraklandıysanız, hemen başlayalım!

Fotoğraf Referansı: Aysun Karasu

Quilling sanatıyla neler yapabilirsiniz? Gelin quilling sanatıyla yapılmış ürünlere göz atalım!

Hediye paketlerinizi süsleyebilirsiniz!

Fotoğraf Referansı: Neşe Saka
Fotoğraf Referansı: Aysun Karasu

Sevdiklerinizi kötü rüyalardan koruması için düş kapanı hazırlayabilirsiniz!

İsimlerinizi yazarak kapı süsü veya tablo olarak kullanabilirsiniz!

Fotoğraf Referansı: Aysun Karasu
Fotoğraf Referansı: Neşe Saka

Kendiniz ve sevdikleriniz için kolye ve anahtarlık hazırlayabilirsiniz!

Bardak altlıklarıyla masalarınıza şık bir düzen kurabilirsiniz!

Fotoğraf Referansı: Neşe Saka
Fotoğraf Referansı: Neşe Saka

Çocuklarınızın oyuncak bebekleri için yiyecekler hazırlayabilirsiniz!

Evinizi renklendirecek tablolar hazırlayabilirsiniz!

Fotoğraf Referansı: Neşe Saka
Fotoğraf Referansı: Neşe Saka

Mum altlıklarıyla mumlarınızın daha şık görünmesini sağlayabilirsiniz!

Teraryumunuz için küçük ağaçlar bile yapabilirsiniz!

Fotoğraf Referansı: Aysun Karasu
Fotoğraf Referansı: Aysun Karasu

Özel günleriniz için davetiye hazırlayabilirsiniz!

Bonus: Quilling sanatını kullanarak kendi kıyafetinizi bile tasarlayabilirsiniz!

Fotoğraf Referansı: Neşe Saka

Quilling Sanatının Tarihi

İnsanlar quilling sanatının yeni bir sanat olduğunu düşünüyor. Peki, gerçekten de öyle mi? Kısa cevabımız hayır! Quilling’in tarihi aslında çok eskiye dayanıyor ve bu sanatın nasıl keşfedildiğini duyunca da çok şaşıracaksınız! 

15. yüzyılda kiliselerde değişik motifli, sanatsal panolar hazırlamak isteyen bir grup Fransız ve İtalyan, rahip ve rahibe varmış. Bu rahip ve rahibeler motiflerini altın ve gümüş kullanarak yapmak istese de o zamanlar bu madenler çok pahalıymış. Bir gün bir rahibin aklına kitap kapaklarından ince şeritler elde etmek gelmiş, bu şeritleri kıvırarak panolara renkli motifler hazırlayabilirmiş. Diğer rahip ve rahibeler de bu fikri çok sevmiş, çünkü hem maliyeti düşük hem de estetik bir sanat ortaya çıkmış. Bu sanata da “quilling” demeye karar vermişler. Quilling sonrasında Avrupa’ya ve ardından da Amerika’ya ulaşmış, giderek popüler hale gelmiş. 1800’lü yıllarda okullar quilling dersi vermeye başlamış, zengin ailelerin kızları bu sanatla hünerlerini ortaya koymuş. O zamanlar popülerliği yüksek olmasına rağmen hızlanan dünyamızda, çok emek ve sabır isteyen bu sanatı yapanların sayısı git gide azalmış. Quilling, 19. yüzyılda unutulmaya yüz tutmuş ama 20. yüzyılda kağıt üretiminin artması ve çok çeşitli kağıtların üretimiyle beraber insanlar bu sanata tekrar merak sarmış. Bulması çok kolay olan kağıtların maliyeti de çok az olunca bu sanat eski popülerliğini tekrar yakalamaya başlamış. Böylece quilling günümüze kadar gelmiş! 

Türkiye’de Quilling: Neşe Saka

Bu kadar tarih bilgisinden sonra eğlenceli kısımlara geçelim! Neşe Saka, quilling sanatını Türkiye’ye getirenlerden biri ve Türkiye’deki ilk quilling kitabını yazan kişi! Durum böyle olunca sizler için Neşe Saka ile bir röportaj gerçekleştirdik. Saka, bir gün quilling ile tanışmasıyla, Türkiye’deki yetersiz kaynaklardan nasıl quilling yapılacağını öğreniyor ve öğrendiği bilgilerle Youtube videoları çekiyor. Bu sanat onu öyle etkiliyor ki işini bırakmaya karar veriyor ve tüm zamanını bu sanata ayırıyor! Yetkinliğini ilerlettikçe atölyeler açmaya başlıyor, öğrencileri oluyor ama bu ona yetmiyor! Neşe Saka daha çok insana ulaşmak istediğine karar veriyor. Böylece Türkiye’deki ilk quilling kitabını çıkarıyor ve quilling malzemeleri satan bir dükkan açıyor! Neşe Hanım’ın hayatının quilling ile nasıl değiştiğinin detaylarını merak ediyorsanız sizi hemen aşağıda bulunan ses kaydını dinlemeye davet ediyoruz!

Quilling Malzemelerini Tanıyalım!

Peki, quilling yaparken hangi malzemeler kullanılıyor? Neşe Saka’ya göre kıvırma aleti olmazsa olmazlardan. Uzun ince şeritler halindeki kağıtlar kullanılıyor ve billur kağıt dışındaki her tür kağıt bu sanat için uygun! Çünkü kağıtların çok yumuşak olmaması gerekiyor. Sonrasında daire şablonlu cetveller kullanılıyor, böylece ölçülendirme yapılıyor. Son olarak da tutkal lazım! Bu dört malzeme, quilling’e başlamak isteyen herkes için yeterli!

Quilling teknikleri ise apayrı bir konu. 60 civarında teknik var, en çok kullanılanlar ise gevşek sarım daire ve göz tekniği. En basit teknik ise damla çiçek tekniği. Bu sanat öyle çok yönlü ki tek bir teknikle proje yapılabileceği gibi 60 teknikle de yapılabiliyor. Teknik bilmek, Saka’ya göre quilling sanatını yapmak için gereken en önemli şey. 

​Neşeli Quilling dükkanına uğramak isterseniz:

Sizler için Sibel Atabey’le  quilling malzemelerini tanıtan bir video hazırladık! Bu videoda quilling yaparken hangi malzemelerin kullanıldığını (başlangıç ve profesyonel düzey için) ve bu malzemelerin ne işe yaradığını kolayca öğrenebilirsiniz!



Quilling Malzemeleri (Neşe Saka)


Quilling Malzemeleri (Trendyol)

Yeni başlayanların kolaylıkla yapabileceği bir quilling projesini de Sibel Atabey ile sizler için video haline getirdik! Bu projede kendi kitap ayracınızı nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz!

Daha fazla proje örneği görmek isterseniz:


Çiçek Yapımı


Ayıcık Yapımı


Bisiklet Yapımı

Quilling Ne Kadar Tanınıyor?

İnsnalar quilling’i tanıyor mu? Neşe Saka’ya göre dedikleri ilk şey: “Origami mi, biz biliyoruz!”; ne yazık ki yanılıyorlar, çünkü origami ve quilling çok farklı sanatlar! Origamide kağıt (A4 gibi) katlanıyor ve hiçbir alet kullanılmıyor. Quilling‘te ise uzun ince şeritler kullanılıyor. İnsanlar Neşe Hanım’la karşılaşınca quilling‘i akıllarında canladıramıyor, bu yüzden Neşe Hanım çantasında hep quilling malzemesi taşıyor. İnsanlar bu malzemeleri görünce çok şaşırıyor ve sadece şeritlerden ortaya çıkan bu harika sanat onları heyecanladırıyor! Quilling’i herkesin yapabileceğini öğrenince de bu sanatla tanışmak için sabırsızlanıyorlar!

Peki ya bu sanata dair yarışmalar da oluyor mu? Tabii ki! Neşe Saka, Facebook’ta 3 defa yarışma düzenliyor. İnsanlar yaptıkları projelerin fotoğraflarını yolluyor ve Neşe Hanım da bunları bir dosya haline getirip takipçileriyle paylaşıyor. Takipçiler tarafından en çok beğenilen proje yarışmayı kazanıyor! Neşe Saka, bu yarışmalarla hem quilling sanatını tanıtmayı hem de Neşeli Quilling’i daha çok insanla paylaşmayı amaçlıyor. Bu yarışmaların yanı sıra okullarda da yarışmalar düzenleniyormuş ama Neşe Hanım Türkiye’de hiç profesyonel yarışmaya denk gelmemiş.

Tabii ki yarışmalardan sonra sergiler açılıp açılmadığını da merak ettik! Neşe Hanım daha önce kendi sergisini açmasa da İzmit’te bulunan Seka Kağıt Müzesi ile ortak bir projeleri oluyor. Bu sergiye gelen insanlar gördüklerine inanamıyor, quilling çok ilgilerini çekiyor. Sadece kağıtla bu kadar çeşitli görseller üretilmiş olmasını büyüleyici buluyorlar! Neşe Saka, bu serginin yanı sıra Konya Belediyesi’nin kursiyerlerinin açtığı bir sergiye de gidiyor. Kursiyerlerin yaptığı projeleri çok beğeniyor. İleride fırsatı olursa kendi kişisel sergisini açmak da hayalleri arasında. 

Neşe Saka, quilling sanatının yayılması için başka nasıl çalışmalarda bulunuyor? Dünyada ve Türkiye’de quilling ne durumda? Türkiye’de quilling’in nasıl bir geleceği var? Neşe Hanım’ın ilginç cevaplarını dinlemek isterseniz, röportajımızın ikinci kısmını hemen aşağıda bulabilirsiniz!

Yeni Başlayanlar Ne Yapmalı?

Peki, quilling‘e yeni başlayanlar için Neşe Hanım’ın bir önerisi var mı? Teknik ve sabır. Teknik quilling sanatında en önemli şey, çünkü proje odaklı olunca tek bir iş yapabilirsiniz ama teknik odaklı olunca istediğiniz projeyi yapabilirsiniz, özgür olursunuz! Peki, sabır neden gerekli? En temel teknik olan sarma tekniğini kıvırma aleti ile yapmakta insanlar çok zorlanıyor. Neşe Hanım’ın 15 saniyede sardığı kağıdı, yeni başlayanlar 40-50 saniyede sarıyor. Sarılan kağıt yamuk olabiliyor ya da aletten çıkabiliyor. Bu yüzden yeni başlayanların kendilerine zaman ayırmaları ve bolca video izlemeleri gerekiyor. Bunları yapan birinin quilling’i sevememe imkanı yok! Quilling, öğrendikçe hayatınızı değiştirecek!

Daha fazlası için, Sibel Hanım’ın yaptığı proje örneklerinden bazılarına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz!