Ankara Kedisi mi Van Kedisi mi?

Merhaba sevgili kedi severler. Konu Ankara olunca; Ankara kedisinden bahsetmemek olmaz diye düşünüyorum. Bu yüzden bu günkü yazımda sizlere Ankara kedisinden bahsedeceğim. Ankara kedisinden bahsetmişken de, sıkça karıştırıldığı Van kedisine değinmemek hiç olmaz. Peki, birbirine görünüş olarak benzeyen fakat aslında oldukça farklı olan bu iki türü karıştırmamak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Resim

Ankara Kedisi
Resim

Van Kedisi
Hem Ankara, hem de Van kedileri Türkiye’nin dünyaca kabul görmüş gözbebekleridir diyebiliriz. Beyaz tüyleri ve farklı renkteki gözleri ile birbirlerine çok benzerler. Ancak her iki türde de farklı renkte göz yapısı olabilmesine rağmen, Van kedilerinde bu durum daha sık görülür ve yukarıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi; Ankara kedisinin gözleri badem şeklinde iken, Van kedisinin gözleri yuvarlaktır. Van kedisinin gözleri mavi ve kehribar iken; Ankara kedisinde mavi ile birlikte sarı ve ela da görmek mümkündür. Ankara kedilerinin mavi gözlü olanları maalesef sağırdır ancak Van kedilerinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Resim

Ankara Kedisi’nin gözleri badem
Resim

Van Kedisi’nin gözleri yuvarlak
Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısa ve kalındır, aynı zamanda kuyruğunda ve kulaklarında kahverengi-sarı tüylere rastlamak mümkündür. Ankara kedisi ise bembeyaz ve daha uzun tüylüdür. Van kedisinin tüylerine kadifemsi, Ankara kedisininkilere ise ipek gibi de diyebiliriz. Yukarıdaki resimlerden de anlayabileceğiniz gibi; Ankara kedisinin suratı daha keskin hatlara sahiptir, Van kedisinin yüzü ise yuvarlaktır. Ankara kedisinin kulakları da Van kedsine oranla daha uzundur.
Resim

Ankara kedisinin tüyleri bembeyaz, uzun ve ipek gibidir.
Resim

Van kedisinin tüyleri kısa ve kadifemsiyken, vücudunun bazı yerlerinde kahverengi-sarı tüyler görmek mümkündür.
Kedilere bayılan biri olarak diyorum ki; Ankara, Van ya da başka bir cins farketmez. Her kedinin kendine özel bir karakteri vardır ve sizin onunla geçirdiğiniz zamana, verdiğiniz eğitime göre bu karakterler şekillenir. (Örneğin; kediler suyu sevmez derler ancak ben büyük kedimi banyoya sokup yıkıyorum:) Kediler; pozitif enerji vermelerinin yanısıra ses tonunuzdan, hareketlerinize hatta bakışlarınıza kadar her şeyi anlama yetisine sahiptirler. Hasta olduklarında, yaralandıklarında ya da depresif olduklarında onlarla yapacağınız cesaretlendirici ve sevgi dolu konuşmalar iyileşmelerine yardımcı olur. Ben denedim, oradan biliyorum. Kedinizin konuşkan olmasını istiyorsanız; onlarla sık sık diyalog kurmanız önemlidir. Çünkü kediler; hemcinsleriyle değil insanlarla iletişime geçmek için miyavlarlar. Ve zaman geçtikçe, her ihtiyacınız olduğunda yanınızda olacak en iyi arkadaşlarınız haline gelirler. Eğer kedilerim Mavi ve Adolf olmasaydı muhtemelen kendimi çok yalnız hissederdim. Şimdi sizleri; keyifli bir video ile başbaşa bırakıyorum ve benim küçük haylazlarımla ilgilenmeye gidiyorum.
p.s. : Bir Ankaralı olarak şehrimin sembolünün de bir Ankara kedisi olmasına bayılıyorum!

 
Resim