Cumhuriyet Yapılarının Hikayeleri
Melike Arslan – Mimar Gözünden Ankara 1.7.2016
Herkese Merhaba!
Hiç ummadığım bir anda, Bahçelievler’de evime çok yakın bir yerde bulunan bir yapının şans eseri bir şekilde hikayesini öğrenmek bu blogu oluşturmamdaki en büyük nedenlerimden biriydi. Bu blog geliştikçe ben de geliştim, pek çok şey öğrendim. Bu öğrendiklerimi de siz değerli okuyucularımla paylaşırken mimariyi ve tarihi bir araya getirerek hem Ankara sakinlerinin hem de mimariye ilgi duyan herkesin ilgisini çekecek içerikler oluşturmaya çalıştım. Umarım bu blog çevremize olan bakışımızı biraz olsun değiştirebilmiştir. Kısa bir ara vermeden önce hazırlamış olduğum bu son postumda sizlerle Ankara’da Cumhuriyet’in ilk dönemlerimde tasarlanmış ve Cumhuriyet’in ilk izlerini taşıyan yapıların bugün ne durumda olduğunu paylaşmak istedim.
Bu yapılardan bazıları bu zamana kadar çok iyi korunarak ve çok başarılı restorasyon projeleri uygulanarak bu zamana kadar getirilmiş ve halen yapının tasarlandığı zamanki amacına hizmet ediyor. Maalesef bu kadar şanslı olmayan yapılar da var aralarında..
Devamı videoda…
Bu içeriği ve blogumdaki pek çok içeriği oluşturmamda bana çok yardımcı olan Mimarlar Odası tarafından yayınlanan ‘Modern Turkish Architecture’ (ISBN: 9789753958721) kitabının ilgilenenler için çok iyi bir başvuru kitabı olacağına inanıyorum.
Ayrıca Goethe Institut’un ‘Bir Başkentin Oluşumu’ araştırma çalışması da özellikle Avusturyalı, Alman ve İsviçreli Mimarların Ankara’daki izlerini takip etmek izlenmesi gereken çok başarılı bir diğer kaynak. Yakın bir zamanda kullanmış olduğum tüm diğer kaynakları içeren ve konuyla ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmanızı sağlayacak olan kaynakları derlediğim bir postu sizlerle paylaşacağım. Sevgiyle kalın, Melike ***Videodaki tüm fotoğraflar Goethe Institut ve T.C. Kültür Bakanlığı Arşivlerine aittir. |