Özel bir patronun hikayesi: Ozan Ulusoy

Resim

Merhaba! Bu postumda sizlerle tanıdığım en farklı ve en azimli insanlardan birisi olan Ozan Ulusoy ile tanıştırmak istiyorum. Ozan, bütün önyargılara inat, 26 yaşında kendi işinin patronu olabilmeyi başarmış bir Down Sendromlu. Ankara Kızılay’da bulunan Down Reklam Ajansı’nın patronu olan Ozan ile iş hayatı, edindiği başarılar ve son olarak bireysel yaşamı hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Geçirdiğimiz vakit sadece söyleşi yaptığımız süre ile sınırlı olmadı ve beraber zaman geçirip onu daha iyi tanıdıkça geçirdiği ciddi hastalıklara rağmen asla kaybetmediği özgüven ve azim duygusunun onu şu an bulunduğu patron konumuna getirdiğini anladım. Fakat her şeyden önemlisi Ozan’a sahip olduğu güçlü ve azimli karakteri oluşturmasına yardımcı olan babası Ali Ulusoy’u ve annesi Aysel Karamanlı’yı tebrik etmek gerektiğini anladım. Buradan yola çıkarak, yaptığım bu röportaj sonucunda Down Sendromlu bir bireyin toplumsal yaşamda hedeflediği başarı noktalarına erişebilmesi için her şeyden önce ailesinin ona inanması ve güvenmesi gerektiğini anlamakla beraber aynı zamanda Ozan gibi sevgi dolu ve esprili bir dost da edinmiş oldum 🙂 Yaptığımız röportaj dışında Ozan’ın iş deneyimi ile ilgili benimle paylaştıklarını buraya eklemek istiyorum;
Ozan öncelik olarak Eryaman Cumhuriyet İlköğretim Okulunu bitirdikten sonra 4. Akşam Sanat Merkezinde Matbaa Genel Bölümünden çıraklık belgesi almış, daha sonra da Kalfalık Sınavına girerek Kalfalık Belgesi almış ve meslek sahibi olmak adına ilk somut adımını atmış. Ayrıca, Çankaya Belediyesi Çengel Kafe’de garson olarak çalışmış ve sosyal aktivitelere katılmaktan asla geri durmamış. Bu anlamda aslında Ozan’ın kendisine sağlanan sınırlı sosyal imkanlara rağmen girişkenliği ve azmiyle aslında her Down Sendromlu’nun toplumda sahip olması gereken konuma eriştiği sonucunu çıkarmak mümkün. Bu azmi onu 2008 yılında yakalanmış olduğu kanser rahatsızlığını yenmesiyle de kendini göstermiş. Aynı zamanda şair kimliğine de sahip olan Ozan’ın AŞKIN ŞARKISI isimli yayınlanmış bir şiir kitabı var. BİMEKS Elektronik A-City Mağazasında on ay satış destek elemanı olarak çalışmış fakat kendi tabiriyle “Şair adamın burada ne işi var” diyerek basmış istifayı 🙂 Bu anlamda Ozan’ın sosyal becerileri gelişmiş olan bir birey olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz.
Ozan ULUSOY’un hem severek yaptığı grafik tasarım işinde başarılı ve mutlu olması hem de işin ihtisasını almış olması onu matbaa sektöründe kendine yer bulup kendi işini kurmaya itmiş. İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu Engellilerin kendi işini kurmalarına yönelik projelerden yararlanmış ve Türkiye’de kendi işini kuran ilk Down Sendromlu olarak tarihe adını yazdırmış. Ozan, röportajda da bahsettiği üzere şimdilerde ise çıkaracağı ikinci şiir kitabı ile meşgul oluyor. Babası tarafından kendisi adına açılmış fan sayfasından kendisine ulaşmak mümkün.
Ozan’a ait iletişim bilgilerini vermeden önce onun şair yönünün anlaşılması açısından yazmış olduğu bir şiiri sizinle paylaşmak istiyorum:
BABAM
Nice dağlar önünde eğilir
Nice yollar yoluna serilir
Sana yağmurlar seller engel bile olamaz
Sen coğrafyasın babam

Her gönüle girersin
Dilde değil gönülden seversin
Sen bir nefessin
Sen sevgisin babam

Bana bir şey olsa
Hemen koşa koşa gelirsin
Ufak bir yardım olsa , hiç eksik etmezsin
Sen dermansın babam

Söylenmesi zor anlatamam
Seni yazacak bir kelime bulamam
Elim terler kalem tutamam
Sen efsanesin babam

Sana söylenecek bir söz yok 
Arasam da vakit yok
Sana son sözüm bu
Adam gibi adamsın babam


Yukarıda gördüğünüz şiir aslında Ozan’ın genel tarzı dikkate alındığında bir istisna denilebilir; çünkü Ozan şiirlerini genelde aşk üzerine yazıyor ve bu yüzden de kendini bir “Aşk Adamı” olarak tanımlıyor. Yaptığımız söyleşide de duyacağınız üzere yakın geleceğe dair en büyük hayallerinden biri de hayatının kadını bulup onunla evlenmek 🙂

 

 

Down Reklam Ajansı’na ait iletişim bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz:

Telefon: (312) 419 01 41
Tanımaktan son derece mutluluk duydugum bu renkli kişiliği sizin de tanımanız için yapmış olduğumuz röportajı izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum 🙂 Bu arada, yaptığımız röportajın sonrasında Ozan’la daha fazla muhabbet edebilmek için dışarıda kahve içmeye gittik ve başlayan dostlugumuzun anısına bir hatıra foroğrafı çektırimeyi de ihmal etmedik 🙂
Resim

FOTOĞRAFLARLA OZAN ULUSOY

Resim


1988 yılında dünyaya gelen Ozan’ın Barış adında bir kardeşi bulunmakta
.
Resim

Down Reklam Ajansı’nın sahibi olması dışında ODTÜ tarafından verilmiş yılın girişimcisi ünvanını alması basında da geniş yer buldu.

Resim


Aşkın Şarkısı adında bir şiir kitabı bulunmakta.
Resim

Oğullarının üzerinden desteklerini bir an olsun çekmeyen anne Aysel Hanım ve baba Ali bey iş yerinde Ozan’ın en büyük yardımcıları.
Resim

Ali Bey, oğlu Ozan dolayısıyla Down Sendromuna yönelik bilinç uyandırmak adına gerek yurt dışı bağlantılı projeler, gerek ülke genelinde katıldığı konferanslar ve söyleşiler ile adeta bir Down Sendromu aktivisti diyebiliriz.
Resim

Kendisini tanımlarken “medyatik” sıfatını es geçmeyen Ozan’ı haksız görmek elde değil; Türkiye’de Down Sendromuna yönelik her etkinlikte en az bir kere adı geçen Ozan’ın bu ününe katıldığım Aşk Engel Tanımaz adlı defilede bizzat ben de şahit oldum. Son olarak TRT’de yayınlanan “Seksenler” adlı dizide rol alan Ozan’ın hayallerinden biri de oyunculuk mesleğine profesyonel anlamda el atmak. Fakat Ankara’daki imkanları sınırlı bulduğu için gözünü asıl diktiği yer İstanbul. Bu şehri seçmesinin başka bir nedeni de İstanbul’un gece hayatını Ankara’ya kıyasla daha eğlenceli ve canlı buluyor olması 🙂

Resim

 
Ozan aynı zamanda askerliğini yapmış bir Türk genci ve bundan duyduğu gururu her fırsatta dile getiriyor.

Ozan’ın açtığı iş yeri ile ilgili yayınlanan haberi izlemek için ilk videoya, Down Sendromu gününde kendisi ile yapmılmış röportajı ve okuduğu bazı şiirleri dinlemek için ikinci viedoya tıklamanız yeterli.
 
https://www.google.com/maps/@39.921365,32.862253,16z?hl=en-US