Ankara'da Sanatın Kalbi: Cermodern'in Tarihi
Emir Yurt, 12/18/15
Ankara denince hepimizin aklına kasvetli havası, memurları ve bitmek bilmeyen politik tartışmaları gelebilir. Ama Ankara sadece bunlardan ibaret değil elbette. Her ne kadar birçok insan “Ankara’da gidilecek bir etkinlik yok.” dese de, aslında var. Sergileri, açık hava sineması, konferans salonları ve sanat atölyeleri ile Cermodern adeta Ankara’da sanatın kalbi haline gelmiş durumda.
Cermodern’in aslında çok da uzun bir geçmişi yok. 2010 yılında açılan Cermodern, günümüze kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sergiler, konserler, film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler gibi etkinlikleri Cermodern’de yakalamak mümkün.
Cermodern’in kuruluş amacı, Ankaralıların sanat ile daha yakın bir ilişki kurmasını sağlamak. Toplumsal bir eğitim projesi olmayı amaçlayarak kurulan Cermodern, günümüzde bunu başarmış gözüküyor. Her yaştan ziyaretçi Cermodern’de kendine uygun birşeyler bulabiliyor.
Biraz da Cermodern’in yerleşkesine değinecek olursak; Cermodern eski vagon tamirhaneleri ve cer atölyelerinin restarasyonu ile hayata geçmiştir. İsmini de anlayacağınız üzere geçmişte burada yer alan “cer” atölyelerinden almaktadır.
4.500 m2’lik tek parçalık alanıyla, Cermodern Türkiye’nin en büyük sergi salonu ünvanını da taşıyor. Toplam 11.500 m2’lik alanda sergi galerisi, fotoğraf galerisi, müze galerisi, konferans salonu, sanatçı rezidansları, kafe, heykel park alanı ve satış mağazası yer alıyor.
Son olarak Cermodern’de yer alan “Su Perileri” heykelinden de bahsetmek istiyorum. 1924 yılında İtalya’dan getirtilen heykel, zamanla beraber Kızılay, Gençlik Parkı, Hacettepe Parkı gibi merkezi bölgelere yerleştirildi. Son olarak 1992 yılında depoya kilitlenen ve kaderine terkedilen heykel, 2010 yılında Cermodern’in açılmasıyla beraber tekrar gün yüzüne çıktı.